Aktuality

 

Týden bezpečnosti a zdraví při práci

01.04.2024

Mezinárodní den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci: 28. dubna

Mezinárodní den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) připadá každoročně na 28. dubna. Vyhlásila ho Mezinárodní organizace práce (MOP) v roce 2003 na památku obětí pracovních úrazů a nemocí z povolání.

Cílem tohoto dne je upozornit na důležitost bezpečného a zdravého pracovního prostředí pro všechny. Zaměstnavatelé i zaměstnanci by měli spolupracovat na prevenci úrazů a nemocí a na vytváření podmínek pro zdravou práci.

Letošní motto Světového dne BOZP zní: "Bezpečnost a zdraví při práci - základní lidské právo.". Zdůrazňuje to, že každý má právo pracovat v bezpečném a zdravém prostředí.

Více informací

Týden s japonskou kuchyní

26.01.2024

MENU PRO VÁS PŘIPRAVÍ MISTR JAPONSKÉ KUCHYNĚ- ŠÉFKUCHAŘ SPOL. HITACHI -PAN PETR MATOUŠ

SUBUTA a Buta shogayaki: Dva japonské pokrmy z vepřového masa

Japonská kuchyně je známá svou pestrou škálou pokrmů, z nichž mnohé jsou založeny na vepřovém mase. Mezi dva populární japonské pokrmy z vepřového masa patří SUBUTA a Buta shogayaki.

SUBUTA je pokrm z grilovaného vepřového masa, které je nakrájeno na tenké plátky. Plátky masa se nejprve marinují v sójové omáčce, sake, mirinu a cukru. Poté se grilují na vysoké teplotě, dokud nezezlátnou. SUBUTA se obvykle podává s rýží, salátem a miso polévkou.

Buta shogayaki je pokrm z vepřového masa, které je smažené na pánvi se zázvorovou omáčkou. Zázvorová omáčka se skládá ze sójové omáčky, mirinu, saké, cukru a zázvoru. Vepřové maso se nakrájí na malé kostky a poté se s omáčkou smaží na pánvi. Buta shogayaki se obvykle podává s rýží a naklíčeným mungo.

Oba pokrmy jsou populární v Japonsku a často se podávají v restauracích a domácnostech. Jsou také oblíbenými pokrmy v japonských restauracích v zahraničí.

Podobnosti a rozdíly mezi SUBUTOU a Buta shogayaki

Oba pokrmy mají několik podobností. Oba jsou založeny na vepřovém mase a oba se obvykle podávají s rýží.

Mezi hlavní rozdíly mezi SUBUTOU a Buta shogayaki patří způsob přípravy a chuť. SUBUTA se griluje, zatímco Buta shogayaki se smaží. SUBUTA má jemnější chuť, zatímco Buta shogayaki je pikantnější díky zázvorové omáčce.

Závěr

SUBUTA a Buta shogayaki jsou dva chutné a oblíbené japonské pokrmy z vepřového masa. Oba pokrmy jsou snadno připravitelné a lze je podávat v různých příležitostech.

MENU PRO VÁS PŘIPRAVÍ MISTR JAPONSKÉ KUCHYNĚ- ŠÉFKUCHAŘ SPOL. HITACHI -PAN PETR MATOUŠ

Více informací

Týden zabijačkové kuchyně

22.01.2024

Zabijačková kuchyně je tradiční česká kuchyně, která se připravuje z masa a dalších surovin, které se získávají při zabíjačce, tedy při porážce a zpracování prasete. Zabijačková kuchyně je spojena s řadou tradic a zvyků, které se v České republice udržují po staletí.

  • Zabijačkový guláš je tradiční český guláš, který se připravuje z vepřového masa, vnitřností a dalších surovin. Je to vydatné a chutné jídlo, které se skvěle hodí k knedlíku.
  • Jitrnicovo-jelítkový prejt je další tradiční zabijačková specialita. Je to směs jelit a jitrnic, která se dusí v omáčce. Podává se s kysaným zelím a vařeným bramborem.
  • Pečené koleno na černém pivě je také velmi oblíbená zabijačková specialita. Koleno se peče v černém pivu a je to velmi voňavé a chutné jídlo. Podává se s křenem, hořčicí a chlebem.
  • Smažený vepřový řízek je klasické české jídlo, které se podává s vařeným bramborem a okurkou. Je to lehčí varianta zabijačkové kuchyně, ale také velmi chutná.

Zabijačková kuchyně se v moderní době stává stále populárnější. Mnoho restaurací nabízí zabijačkové pokrmy, které jsou často upravené do modernější podoby. Například zabijačková polévka se může podávat s různými druhy knedlíků, jelítka se mohou připravovat s různými druhy omáček a tlačenka se může podávat s různými druhy příloh.

Zabijačková kuchyně je tradiční česká kuchyně, která je spojena s řadou tradic a zvyků. Zabijačková kuchyně je také chutná a výživná, a proto není divu, že se těší stále větší oblibě.

Více informací

Týden s rakouskou kucnyní

20.10.2023

Rakouská kuchyně je známá svou bohatou historií a tradicemi. Je založena na čerstvých surovinách a jednoduchých receptech. Mezi nejznámější rakouské pokrmy patří:

Kaiserschmarrn je oblíbený sladký pokrm, který se podává jako hlavní jídlo nebo dezert. Je vyroben z palačinkového těsta, které se po uvaření roztrhá na kousky a podává se s cukrem, skořicí a vanilkovým krémem.

Alpský knedlík je slaný pokrm, který je oblíbený v rakouských Alpách. Je vyroben z těsta plněného sýrem, špekem a vejcem. Knedlík se po uvaření nakrájí na plátky a podává se s omáčkou nebo zeleninou.

Telecí kýta je tradiční rakouský pokrm, který se podává jako hlavní jídlo. Je vyroben z telecího masa, které se vaří v zeleninovém vývaru. Podává se s knedlíky, brambory a povidlovou omáčkou.

Povidlová omáčka je sladká omáčka, která se podává k masovým pokrmům. Je vyrobena z povidel, červeného vína, cukru a koření.

Špecle jsou těstovinové noky, které se pokládají do vroucí vody a vaří se do měkka. Podává se s různými omáčkami, například s povidlovou, sýrovou nebo zeleninovou.

Rakouská kuchyně je pestrá a nabízí širokou škálu pokrmů, které uspokojí každého strávníka. určitě ji vyzkoušejte.

Více informací

Pečená kachna - tradiční česká klasika

25.09.2023

Pečená kachna, červené zelí a karlovarský knedlík - tradiční česká klasika

Pečená kachna, červené zelí a karlovarský knedlík je tradiční česká jídlo, které si oblíbili lidé po celém světě. Je to vydatné a chutné jídlo, které je ideální pro chladné zimní dny.

Kachna je pečená dozlatova a šťavnatá. Maso je lehce nasládlé a má jemnou chuť.

Červené zelí je sladkokyselé a má výraznou chuť. Je vyrobeno z kysaného zelí, cibule, jablek a koření.

Karlovarský knedlík je vláčný a má jemnou chuť. Je vyroben z rohlíku, mléka, vajec a petrželky.

Všechny tyto tři ingredience se skvěle doplňují a vytvářejí dokonalý chuťový zážitek.

Tento pokrm je oblíbený nejen v České republice, ale i v dalších zemích Evropy.

Pokud máte rádi tradiční českou kuchyni, určitě si toto jídlo vychutnáte.

Více informací

Týden Africké kuchyně

18.08.2023

Afrika je kontinent s bohatou historií a kulturou, která se odráží i v její kuchyni. Africká kuchyně je pestrá a variabilní, a to díky svému rozsáhlému území a rozmanitosti klimatu. Na africkém kontinentě se nachází mnoho různých etnik, která mají své vlastní jedinečné kulinární tradice.

Africká kuchyně je založena na čerstvých surovinách, jako jsou ovoce, zelenina, maso, ryby a mořské plody. Afričané také rádi používají koření, které jim dodává jedinečnou chuť. Mezi nejpoužívanější koření v africké kuchyni patří pepř, chilli, kurkuma, koriandr a tymián.

Je zdravá a výživná. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny. Afričané také rádi konzumují celozrnné výrobky, jako je rýže, kukuřice a maniok.

Pokud máte chuť ochutnat něco nového a exotického, určitě vyzkoušejte africkou kuchyni

Více informací

Dny rybích specialit

01.01.2023

Ryby jsou zdravá a chutná potravina, která je bohatá na živiny. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitaminů a minerálů. Ryby lze připravit různými způsoby, a to vařením, pečením, smažením, grilováním nebo uzením.

Zde jsou některé z nejznámějších rybích specialit:

  • Sushi: Sushi je japonské jídlo, které se skládá z rýže, nakládané zeleniny a syrové ryby.
  • Sashimi: Sashimi je japonské jídlo, které se skládá z syrové ryby, která je nakrájena na tenké plátky.
  • Fish and chips: Fish and chips je britské jídlo, které se skládá z smažené ryby a bramborových hranolků.
  • Ceviche: Ceviche je jihoamerické jídlo, které se skládá z syrové ryby, která je marinovaná v citrusové šťávě.
  • Paella: Paella je španělské jídlo, které se skládá z rýže, zeleniny, masa a mořských plodů.

Rybích specialit je mnoho a každá země má své vlastní oblíbené pokrmy. Pokud hledáte zdravou a chutnou stravu, ryby jsou skvělou volbou.

Více informací