Aktuality

 

Týden s rakouskou kucnyní

20.10.2023

Rakouská kuchyně je známá svou bohatou historií a tradicemi. Je založena na čerstvých surovinách a jednoduchých receptech. Mezi nejznámější rakouské pokrmy patří:

Kaiserschmarrn je oblíbený sladký pokrm, který se podává jako hlavní jídlo nebo dezert. Je vyroben z palačinkového těsta, které se po uvaření roztrhá na kousky a podává se s cukrem, skořicí a vanilkovým krémem.

Alpský knedlík je slaný pokrm, který je oblíbený v rakouských Alpách. Je vyroben z těsta plněného sýrem, špekem a vejcem. Knedlík se po uvaření nakrájí na plátky a podává se s omáčkou nebo zeleninou.

Telecí kýta je tradiční rakouský pokrm, který se podává jako hlavní jídlo. Je vyroben z telecího masa, které se vaří v zeleninovém vývaru. Podává se s knedlíky, brambory a povidlovou omáčkou.

Povidlová omáčka je sladká omáčka, která se podává k masovým pokrmům. Je vyrobena z povidel, červeného vína, cukru a koření.

Špecle jsou těstovinové noky, které se pokládají do vroucí vody a vaří se do měkka. Podává se s různými omáčkami, například s povidlovou, sýrovou nebo zeleninovou.

Rakouská kuchyně je pestrá a nabízí širokou škálu pokrmů, které uspokojí každého strávníka. určitě ji vyzkoušejte.

Více informací

Pečená kachna - tradiční česká klasika

25.09.2023

Pečená kachna, červené zelí a karlovarský knedlík - tradiční česká klasika

Pečená kachna, červené zelí a karlovarský knedlík je tradiční česká jídlo, které si oblíbili lidé po celém světě. Je to vydatné a chutné jídlo, které je ideální pro chladné zimní dny.

Kachna je pečená dozlatova a šťavnatá. Maso je lehce nasládlé a má jemnou chuť.

Červené zelí je sladkokyselé a má výraznou chuť. Je vyrobeno z kysaného zelí, cibule, jablek a koření.

Karlovarský knedlík je vláčný a má jemnou chuť. Je vyroben z rohlíku, mléka, vajec a petrželky.

Všechny tyto tři ingredience se skvěle doplňují a vytvářejí dokonalý chuťový zážitek.

Tento pokrm je oblíbený nejen v České republice, ale i v dalších zemích Evropy.

Pokud máte rádi tradiční českou kuchyni, určitě si toto jídlo vychutnáte.

Více informací

Týden Africké kuchyně

18.08.2023

Afrika je kontinent s bohatou historií a kulturou, která se odráží i v její kuchyni. Africká kuchyně je pestrá a variabilní, a to díky svému rozsáhlému území a rozmanitosti klimatu. Na africkém kontinentě se nachází mnoho různých etnik, která mají své vlastní jedinečné kulinární tradice.

Africká kuchyně je založena na čerstvých surovinách, jako jsou ovoce, zelenina, maso, ryby a mořské plody. Afričané také rádi používají koření, které jim dodává jedinečnou chuť. Mezi nejpoužívanější koření v africké kuchyni patří pepř, chilli, kurkuma, koriandr a tymián.

Je zdravá a výživná. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny. Afričané také rádi konzumují celozrnné výrobky, jako je rýže, kukuřice a maniok.

Pokud máte chuť ochutnat něco nového a exotického, určitě vyzkoušejte africkou kuchyni

Více informací

Dny rybích specialit

01.01.2023

Ryby jsou zdravá a chutná potravina, která je bohatá na živiny. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitaminů a minerálů. Ryby lze připravit různými způsoby, a to vařením, pečením, smažením, grilováním nebo uzením.

Zde jsou některé z nejznámějších rybích specialit:

  • Sushi: Sushi je japonské jídlo, které se skládá z rýže, nakládané zeleniny a syrové ryby.
  • Sashimi: Sashimi je japonské jídlo, které se skládá z syrové ryby, která je nakrájena na tenké plátky.
  • Fish and chips: Fish and chips je britské jídlo, které se skládá z smažené ryby a bramborových hranolků.
  • Ceviche: Ceviche je jihoamerické jídlo, které se skládá z syrové ryby, která je marinovaná v citrusové šťávě.
  • Paella: Paella je španělské jídlo, které se skládá z rýže, zeleniny, masa a mořských plodů.

Rybích specialit je mnoho a každá země má své vlastní oblíbené pokrmy. Pokud hledáte zdravou a chutnou stravu, ryby jsou skvělou volbou.

Více informací

Týden Francouzské kuchyně

01.12.2022

Francouzská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Je známá svou jemností, rozmanitostí a použitím čerstvých surovin. Francouzská kuchyně se vyvíjela po staletí a je ovlivněna různými kulturami, včetně italské, španělské, arabské a africké.

Některá z nejznámějších francouzských jídel zahrnují:

  • Crêpes: tenké palačinky, které se mohou podávat sladké nebo slané
  • Quiche: slaný koláč s náplní z vajec, smetany a zeleniny nebo sýra
  • Ratatouille: ratatouille je pokrm z rajčat, lilku, papriky a cukety
  • Bouillabaisse: bouillabaisse je rybí polévka, která pochází z Provence
  • Steak frites: steak frites je pokrm z hovězího steaku a hranolků
  • Crème brûlée: crème brûlée je dezert z vařené smetany, vajec a vanilky s karamelovou krustou

Francouzská kuchyně je také známá svými víny. Francie je jedním z největších producentů vína na světě a má širokou škálu vín, která se vyrábějí z různých odrůd hroznů.

Pokud máte chuť na francouzské jídlo, můžete si vybrat z mnoha restaurací, které nabízejí francouzskou kuchyni. Můžete si také koupit francouzské potraviny v obchodech s potravinami nebo si je objednat online.

Pokud si chcete připravit francouzské jídlo doma, můžete si koupit kuchařku nebo recepty na internetu. Francouzská kuchyně není příliš složitá a s trochou cviku si můžete připravit lahodná jídla, která se budou rovnat těm, která si dáte v restauraci.

Více informací

Sváteční MENU

01.11.2022

Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce. Je to čas, kdy se scházíme s rodinou a přáteli, oslavujeme narození Ježíše Krista a užíváme si bohaté sváteční tabule.

Tradiční vánoční menu se v jednotlivých zemích liší, ale některé pokrmy jsou společné pro celou Evropu. Mezi ně patří:

  • Rybí polévka: Rybí polévka je oblíbeným předkrmem na Štědrý večer v mnoha evropských zemích. Nejčastěji se připravuje z kapra, ale lze ji použít i jiné druhy ryb.
  • Vánoční kapr: Vánoční kapr je tradičním hlavním chodem na Štědrý večer v České republice, na Slovensku, v Polsku a v dalších zemích střední Evropy. Kapr se obvykle peče nebo smaží a podává se s bramborovým salátem.
  • Bramborový salát: Bramborový salát je oblíbenou přílohou k vánočnímu kaprovi. Obvykle se připravuje z vařených brambor, majonézy, okurek, cibule a dalších ingrediencí.
  • Vánoční cukroví: Vánoční cukroví je nedílnou součástí vánočních oslav. Existuje mnoho různých druhů vánočního cukroví, ale mezi nejznámější patří perník, vanilkové rohlíčky, linecké cukroví a medové řezy.

Kromě těchto tradičních pokrmů se na vánoční tabuli mohou objevit i další jídla, jako je šumivé víno, punč nebo svařák. Vánoční večeře je příležitostí, aby se rodina a přátelé sešli a společně si užili sváteční atmosféru.

Více informací

Akce KACHNA

01.08.2022

Pečená kachna je tradiční český pokrm, který se připravuje na Vánoce, Silvestra a další svátky. Kachna je opeřená, vykuchaná a zbavená žlučníku. Poté se osolí, opepří a naplní nádivkou. Nádivka se může skládat z různých ingrediencí, jako je chleba, vejce, zelenina, ovoce, maso nebo houby. Kachna se peče v troubě při teplotě 180 °C asi 2 hodiny, dokud není maso měkké a kůže křupavá.

Pečená kachna se podává s knedlíkem, zelím a dušenou zeleninou. Kachnu lze také podávat s bramborovým salátem nebo bramborovými knedlíky.

Pečená kachna je výborná a vydatná pochoutka, která je oblíbená u mnoha lidí. Je to tradiční český pokrm, který se podává na svátky a oslavy.

Více informací